Het verhaal van Sasja

Sasja werkte al jaren lang in dezelfde zorginstelling. De organisatie deed mooie dingen voor cliënten. Ze had het wel naar haar zin in haar baan, maar er waren veel dingen die ze zelf anders zou doen. Vanwege een flexibilisering van contracten en taken kon Sasja steeds minder bezig zijn met de aspecten die voor haar belangrijk waren in de baan. Ze had het gehad met de bureaucratie, al het praten, geen actie. Daarom is Sasja sinds twee maanden voor zichzelf begonnen als mentor. Ze ziet deze stap als een nieuw hoofdstuk in haar carrière in de maatschappelijke dienstverlening. Toch vond ze het spannend. “Groeien is altijd mooi, maar je neemt een risico.” Morgen stelde haar gerust, waardoor Sasja toen de grote stap heeft durven zetten.

Zoveel vragen

Omdat Sasja altijd binnen een grote organisatie heeft gewerkt was het bedrijfsmatige gedeelte van een onderneming natuurlijk nieuw voor haar. Er komt een hoop bij kijken en van niet alle aspecten van het ondernemerschap had ze evenveel kaas gegeten. Dit bracht haar, naast die vrijheid van het zelfstandig zijn, toch ook wat stress. Ze besloot een van de gratis workshops die Morgen aanbiedt te bezoeken. In de workshop kreeg ze antwoord op haar vragen: BTW aangifte, hoe doe je dat nou? Waar moet ik op letten? En wanneer moet dat gebeuren? Ze vond de sfeer leuk en was eigenlijk meteen enthousiast. Sasja: “Toen ik zag wat Morgen allemaal voor me kon betekenen, tegen die kleine prijs dacht ik: nou dit moet ik aandurven!” Op grond van deze wetenschap heeft ze toen de keuze gemaakt om haar vaste contract op te zeggen en voor zichzelf te beginnen.

Zelf snappen hoe het werkt

Ze wist niks van boekhouden, niks van belastingregels, niks van de financiële kant van het ondernemerschap. Ze lacht en zegt: “Ik kan wel een boekhouder nemen, maar dat kost me handen vol geld. En dan weet ik nog niet wat diegene uitspookt. Ik wil het zelf snappen zodat ik het ook zelf kan oppakken. Ik betaal per jaar ongeveer €600. Een boekhouder kost minstens net zoveel geld, dus dat geld ben ik toch wel kwijt. En hier leer ik tenminste iets van en behoud ik zelf het overzicht van hoe het ervoor staat met mijn onderneming! Met de software van Budgetview is dat wél mogelijk.”

Niet langer onzeker

Sasja maakt regelmatig gebruik van de diensten van Morgen. Eens in de twee weken ziet Sasja haar begeleider. Soms zelfs twee keer in de week. Toen ze laatst hulp nodig had bij het maken van een website heeft haar begeleider haar daarbij ondersteund. Ook probeert ze zo veel mogelijk trainingen mee te pakken. Morgen helpt Sasja wat meer te denken als een ondernemer. Ze leert haar onzekerheid stukje bij beetje los te laten: “Er komt een dag dat ik mee kan lachen om de financiële grapjes die worden gemaakt!”

Search
Generic filters