Er gaan heus nog wel eens dingen mis. Maar we vegen die fouten niet onder de tafel. Het is juist die openheid die ervoor zorgt dat je elke dag vooruit gaat.
Peter van Bergen
Hier leer ik tenminste iets van en behoud ik zélf het overzicht van hoe mijn onderneming ervoor staat!
Sasja

Werksaam: overbrugging voor ZZP’ers

Wanneer je in de schuldsanering zit, is het niet toegestaan om als zelfstandige te blijven functioneren. Ook zijn er situaties denkbaar waarin ZZP’ers tijdelijk geen onderneming willen of kunnen hebben. Werksaam biedt deze ondernemers de kans om hun bedrijfsactiviteiten vanuit de coöperatie voort  te zetten en opdrachten aan te nemen. De gerealiseerde winst wordt als loon uitgekeerd. Zo blijven talenten voor het Nederlandse bedrijfsleven behouden en ontstaan op termijn weer nieuwe ondernemingen die een bijdrage kunnen leveren aan onze economie.

Je onderneming kwijt. Wat nu?

Als ZZP’er investeer je in je onderneming. Hierdoor neem je wel eens financiële risico’s. Voor deze risico’s ben je persoonlijk aansprakelijk. Als het goed gaat, is er niks aan de hand en profiteer je van de extra omzet die je investering oplevert. In het ergste geval loopt het mis en krijg je te maken met schulden. Op het moment dat je deze schulden niet meer kunt recht trekken, bestaat de kans dat je een regeling met de gemeente moet treffen om je schulden in te lossen. Je komt dan in de schuldsanering terecht. Wanneer je in de schuldsanering zit, is het niet toegestaan om als zelfstandige te blijven functioneren.

Ook zijn er situaties denkbaar waarin zelfstandigen tijdelijk geen onderneming willen of kunnen hebben. Bij Over Rood komen wij regelmatig ervaren ondernemers tegen die door omstandigheden, als het even tegen zit, tijdelijk geen onderneming willen, kunnen of mogen hebben. Zij dreigen in een uitkeringssituatie te komen of hebben al een uitkering. Dit ondanks het feit dat deze ex-ondernemers kansen in de markt zien om opdrachten te verwerven.

Het overbruggingsinitiatief voor ondernemers

Eind 2014 is de Coöperatie Nederland Werksaam U.A. opgericht. Werksaam biedt ex-ondernemers de kans om hun bedrijfsactiviteiten vanuit de coöperatie voort te zetten en opdrachten aan te nemen. Werksaam maakt afspraken met de ex-ZZP’er over onkostenvergoeding, salarisbetaling en dergelijke. Deze afspraken worden vastgelegd in de zogenaamde “ledenovereenkomst”. Salaris en/of onkosten worden door Werksaam uitbetaald op basis van de gerealiseerde winst van de ex-ZZP’er. De coöperatie verzorgt de facturatie aan opdrachtgevers en zorgt ervoor dat de te ontvangen gelden worden geïnd. Geldstromen zijn strikt gescheiden, dat wil zeggen dat voor elk lid een aparte bankrekening wordt geopend (de zogenaamde ledenrekening) waarop de gelden binnenkomen en van waaruit het loon/salaris en verdere onkosten worden betaald. Elk lid draagt een percentage van de bruto winst af ter dekking van de algemene kosten, zoals huur, kantoorkosten, en administratie. Aansprakelijkheid tussen de leden onderling is uitgesloten en onze algemene voorwaarden zijn zodanig opgesteld dat ook het risico voor de coöperatie zelf minimaal of zelfs nihil is.

 

“Een mooi voorbeeld van sociaal coöperatief ondernemerschap en samenwerking in de stad”, zegt Diny Wijnmaalen van Werksaam, “De gemeente, ondernemers, de Rabobank en wij laten zo zien dat kleine ondernemers er niet alleen voor staan, ook niet als het even slecht gaat. Dat is goed voor de economie, de werkgelegenheid en de leefbaarheid van de stad. We hopen dat ook andere bedrijven zich aansluiten bij ons initiatief zodat we het verder kunnen opschalen en meer ZZP’ers er weer bovenop kunnen helpen.”

Search
Generic filters