Faillissement werkt niet voor de zzp’er

Je hebt een florerend bedrijf als eenmanszaak, vof of maatschap. Dan valt ineens een groot deel van de omzet weg. De grootste afnemer van je diensten of producten gaat bijvoorbeeld failliet of zegt om de een of andere reden de samenwerking op. Het is lastig de vaste lasten van je onderneming te blijven betalen. Denk bijvoorbeeld aan het terugbetalen van de lening van de bank, de huur van het pand, of een van je verzekeringen. Het lukt niet om betalingsafspraken te maken met je schuldeisers, de schulden stapelen zich op en je ziet geen uitweg meer. Faillissement aanvragen lijkt een logische stap om te maken, want dan ben je snel van de schulden af en begin je gewoon weer opnieuw, toch?

Nou, nee, zo gemakkelijk is het niet voor iemand met een bedrijf zonder rechtspersoonlijkheid (eenmanszaak, vof, cv of maatschap). Je bent privé aansprakelijk voor de schulden die je met je bedrijf opbouwt. Na het afwikkelen van je bedrijf blijven de schulden je achtervolgen. Daarnaast wordt het je vrijwel onmogelijk gemaakt om opnieuw een bedrijf te starten als je eenmaal in de schuldsanering zit. 

In welke gevallen verklaar je jezelf failliet?

Bij Over Rood raden we onze cliënten bijna altijd af om jezelf failliet te verklaren. Failliet gaan voor een eenmanszaak, cv, vof of maatschap is het slechts denkbare scenario. Het lost niets op en vergroot de schulden alleen maar. Verder ben je ook persoonlijk verantwoordelijk voor de administratieve afwikkeling. Dat kan lastig zijn als je hier geen geld voor hebt. Dit is de voornaamste reden dat we regelmatig ondernemers zien die minstens 5 jaar bezig zijn om de schuldsanering in te komen.

Mocht iemand anders jouw failliet verklaren, zorg er dan voor dat je het faillissement direct om laat zetten naar een schuldsaneringstraject (WSNP). 

Kan je jezelf failliet verklaren of heb je een advocaat nodig?

Aan het aanvragen van een faillissement zijn een aantal voorwaarden verbonden:

  • Jij of je organisatie is gestopt met betalen
  • Je hebt minstens twee schulden bij verschillende schuldeisers, waarvan de betalingstermijn van minimaal één schuld voorbij is.

Hier heb je geen advocaat voor nodig en kan je zelf zonder kosten aanvragen. We raden het af om als eenmanszaak, vof, cv of maatschap zelf het bedrijf failliet te verklaren. Uit ervaring weten we dat het meer ellende oplevert dan oplost.

Jouw schuldeisers kunnen je ook failliet verklaren onder bovenstaande voorwaarden. Alleen zij moeten naast hun advocaatkosten ook griffierechten betalen bij het aanvragen van jouw faillissement.

Waar moet je op letten als je personeel in dienst hebt bij (dreigend) faillissement?

Als je failliet dreigt te gaan, heb je als werkgever geen wettelijke verplichting om je personeel hierover in te lichten. Een faillissement heeft wel grote gevolgen voor je personeel. De kans is groot dat ze worden ontslagen en een andere werkgever moeten zoeken. Twijfel je hoe je de situatie naar je personeel moet communiceren? We denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor een gratis consult.

Als je de lonen niet meer kan betalen, worden jouw werknemers schuldeisers. Als je bedrijf failliet wordt verklaard, wordt er een curator benoemd die jouw bedrijf gaat afwikkelen. De curator neemt beslissingen over jouw bedrijf en zal hoogstwaarschijnlijk het personeel ontslaan. Zodra jouw werknemers geen loon ontvangen, moeten ze dat zo snel mogelijk bij de UWV melden. Het UWV kan bij faillissement de loondoorbetaling met terugwerkende kracht overnemen. Dit kan in sommige gevallen een reden zijn om toch jezelf failliet te verklaren

Hoe kom je vanuit faillissement in de schuldsanering/wsnp?

Vanuit een faillissement kom je in de schuldsanering/wsnp terecht door een verzoek in te dienen bij de rechtbank. Het is verstandig om bij de zitting van je faillissement aanwezig te zijn en direct een verzoek te doen aan de rechter. De rechter bepaalt of je faillissement wordt omgezet naar een schuldsanering. 

Mocht het niet mogelijk zijn om bij de zitting aanwezig te zijn, dan moet je binnen enkele werkdagen het verzoek indienen. Houd er rekening mee dat ongeveer de helft van wnsp aanvragen wordt afgewezen en dat deze percentage per rechtbank verschilt.

De nieuwe WHOA wet biedt mogelijkheid om schuldenlast te herstructureren buiten faillissement om

Levensvatbare bedrijven raken nog te vaak failliet. Dit is zonde voor de economie, het ondernemersklimaat en heeft vaak grote gevolgen voor de ondernemer zelf. De nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) die 1 januari 2021 ingaat zal uitkomst bieden.

De WHOA maakt het mogelijk om een akkoord te bereiken zonder instemming van alle schuldeisers. Schulden worden gereorganiseerd en het bedrijf kan door. Het is ook mogelijk om te stoppen met je bedrijf zonder failliet te worden verklaard. De kern van de WHOA is het conceptakkoord. Ga hiervoor in overleg met je schuldeisers en maak afspraken met ze die je in het conceptakkoord verwerkt. 

Wil je weten hoe je de WHOA kan inzetten en hoe je je moet voorbereiden? De Kamer van Koophandel heeft een overzicht gemaakt.


Er komt veel kijken bij een dreigend faillissement en we begrijpen dat het overweldigend kan zijn. Wij gaan graag met je in gesprek om te bespreken wat jouw volgende stap moet zijn. Plan een gratis telefonisch consult bij een vestiging in jouw buurt.

 

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.